16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

je svjetska kampanja koju obilježava preko 1.700 organizacija u preko 100 država.

25.11.2016.  Ulična akcija „Pet do dvanaest za žene“

11:55h, Trg Slobode

Za više o akciji kliknite ovdje.

25.11.2016.  Panel rasprava „Ostvarivanje reproduktivnih prava žena“, su-organizator Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije.

12h, Županijska 4, Velika vijećnica

Na panel raspravi razgovarati će se o provedbi načela ravnopravnosti i zaštiti žena i djevojčica od bilo kojeg oblika nasilja. Uvodničari će biti predstavnici institucija, Inicijative liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini, organizacija civilnog društva i dr. U okolnostima kada se grubo narušava dignitet žena, reducira dostupnost zdravstvene zaštite u području reproduktivnih prava i slobode na vlastiti izbor, obveza nam je, kao akterima i mehanizmima koji djeluju na zaštitit uspostavljenih ustavnih vrednota u ovom području, da se tomu javno suprotstavimo.

28.11.2016.  Prikazivanje aktivističkog dokumentarnog filma „Vessel“

17h, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Europske Avenije 24

Film ‘Vessel’ govori o radu dr. Rebecce Gomperts, nizozemske liječnice koja je svoj život posvetila borbi za reproduktivna prava. Ona je osnivačica „Žene na valovima“, organizacije koja brodom plovi svijetom i omogućava ženama pristup sigurnom pobačaju u zemljama u kojima je to nezakonito. Aktivistice se susreću s brojnim preprekama, od religijskih skupina do ratne mornarice, no time samo izoštravaju svoju viziju i shvaćaju kako mogu iskoristiti nove tehnologije i stvoriti mrežu informiranih aktivistica koje pomažu ženama da sam izvrše pobačaj uz upute Svjetske zdravstvene organizacije.

„Žene na valovima“ su se priključile kampanji 16 dana protiv nasilja nad ženama i pružile nam podršku dozvolom za prikazivanje filma i ostalih materijala bez naknade.

08.12.2016.  Prikazivanje aktivističkog dokumentarnog filma „Ženski sud – feministički pristup pravdi“

17h, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Europske Avenije 24

Feminističke organizacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije pokrenule su 2010. inicijativu za Ženski sud-feministički pristup pravdi. Četiri su godine radile na pripremama za organiziranje suda stvarajući feministički model izgradnje mira, pravde i odgovornosti. Ovo je prvi takav sud koji je održan u Europi uopće, iako praksa ženskih sudova u svijetu postoji još od 1992. U filmu žene govore o ratu protiv civilnog stanovništva, progonu drukčijih u ratu i miru, etničkom, seksualnom, militarističkom i ekonomskom nasilju te otporu žena.

Gošća na projekciji i diskusiji će biti Staša Zajović, Žene u crnom, Beograd.

09.12.2016. TribinaProstitucija: činjenice o kršenju ljudskih prava žena“

15h, Filozofski fakultet u Osijeku, L. Jagera 9

Na tribini će se razgovarati o mitovima o prostituciji i zašto je prostitucija nespojiva s idejom o jednakosti između žena i muškaraca. Gostovat će predstavnici nadležnih institucija i feminističke aktivistkinje iz Hrvatske i Srbije.

letak-16-dana-aktivizma-2016

Učenici i učenice četvrtih razreda Škole primjenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka izradili su plakate koji će biti izloženi tijekom ulične akcije, a rad učenice Anite Mačinković izabran je kao glavni plakat koji predstavlja program ovogodišnje kampanje.

plakat-2016-16-danapodrska-kampanji