16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je svjetska kampanja koju obilježava preko 1.700 organizacija u preko 100 država.

Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.

Milijuni djevojčica i žena izložene su nasilju i trpe njegove posljedice zbog svojega spola i neravnopravnog položaja u društvu. Nasilje nad ženama ozbiljno je narušavanje ženskih ljudskih prava. Ukorijenjenost nasilničkog ponašanja u sveukupnim društvenim odnosima, a posebno nasilja prema ženama, posljedica je nedostatnog odgovora države i društvenog prijekora u njihovoj zaštiti čiji produkt je sve snažnije strukturalno nasilje i u sferi ljudskih prava, a posebno ženskih ljudskih prava. Cilj aktivizma je ukazati javnosti koliko je problem nasilja nad ženama ozbiljan i kako je nužno da se država i društvo u cjelini ozbiljno i sustavno njime bave.

Više o kampanji i statističkim pokazateljima nasilja nad ženama u brošuri.

Ženska udruga “IZVOR” i ove godine sudjeluje u Kampanji uz slijedeći program: