16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je svjetska kampanja koja započinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.

Žene su kontinuirano izložene različitim pojavnim oblicima nasilja. U našoj zajednici pojedini slučajevi dobili su javnu vidljivost s obzirom na krajnji ishod – pokušaj ubojstva i femicid. Unatoč mnogobrojnim slučajevima i svjedočanstvima žena o proživljenom nasilju, pratila ih je šutnja nadležnih institucija koje i dalje ne procjenjuju rizik i ne poklanjaju povjerenje ženama kada govore o nasilju koje su proživjele, dok istovremeno blagonaklono postupaju prema počiniteljima. Umjesto zaštite, koju opravdano očekujemo od ratifikacije Konvencije VE, suočavamo se s progonom i osudom.

U sklopu kampanje zahtijevamo pravdu za žene.

25. studenogobilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama uličnom akcija u središtu Osijeka, koja započinje u 11 sati ispred skulpture Grupa građana na Trgu Ante Starčevića.
27.-28. studenogodržava se dvodnevna konferencija. Svrha konferencije je razmjena iskustva predstavnica ženskih organizacija u Hrvatskoj, strateško planiranje i donošenje preporuka.
28. studenogu kinu Uranija, s početkom u 17 sati, prikazuju se dva dokumentarna filma: Prodana i Cijeli moj život je borba koji tematizirajuživot Romkinja i prepreke s kojima se suočavaju samo zato što su Romkinje.

O filmovima: