16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

25. studenog u 17 sati u prostorijama American Cornera, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek prikazana je skraćena verzija dokumentarnog filma naziva Bordel Deutschland nakon kojeg je uslijedila rasprava na temu prostitucije kao nasilja nad ženama.

Film je prikazan u sklopu svjetske kampanje naziva 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, a u suorganizaciji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Osijeka.

Njemačka je 2002. godine donijela zakon kojim je prostitucija proglašena uslužnom djelatnošću što je dovelo do industrijalizacije nasilja prema ženama i djevojčicama. Dokumentarni film „Bordel Deutschland“ prikazuje strukturalno nasilje prema ženama i djevojčicama čija se zarada broji u milijardama eura, a autor filma istražuje zašto je Njemačka postala međunarodno središte za žene i djevojčice kojima se trguje u svrhu iskorištavanja u prostituciji i daje jasan uvid u povezanost svodništva, prostitucije i trgovanja ženama. Film prikazuje sve posljedice uvođenja zakona prema kojemu je prostitucija legalna. Osim što film oslikava posljedice na pojedinačnoj razini, prikazuje i posljedice po društvo u smislu povećane stope nasilja, odnosno normalizacije nasilja prema ženama.

Najava filma: https://www.youtube.com/watch?v=IRm4AYycW7A