Boravak u zajednici

U Tenji, na adresi Svete Ane b.b., otvoren je boravak u zajednici.

Boravak je otvoren u sklopu aktivnosti projekta Razvoj mreže usluga za život u zajednici. Projekt je ugovoren temeljem poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza 1 (UP.02.2.2.06), financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda (OPULJP 2014.-2020.). Više o projektu ovdje.

Osim ugodnog prostora za provođenje slobodnog vremena uz društvene igre, razgovor i druženje, u boravku će se organizirati razne aktivnosti kao dio Programa aktivnog starenja, primarno usmjerene na starije osobe, članove njihovih obitelji i osobe koje boluju od Alzheimerove demencije i drugih demencija. Uz kreativne radionice, radi se na različitim tehnikama opuštanja, progresivne mišićne relaksacije, Mindfulness (puna svjesnost) i dr., koje su izrazito važne za osobe koje su izložene stresu i/ili žive s kroničnim bolestima a pogoduju ne samo fizičkoj relaksaciji već i općenitom mentalnom zdravlju.

Dostupan je tečaj engleskog jezika za starije osobe. Tečaj, osim što nudi kvalitetno ispunjenje slobodnog vremena, omogućava osposobljavanje za osnovnu komunikaciju na engleskom jeziku koji je sveprisutan u modernom životu. Dodatno, postoje pokazatelji da učenje stranih jezika odgađa nastupanje staračke demencije, Alzheimerove bolesti i doprinosi jačanju kognitivnih sposobnosti te doprinosi općenito boljem zdravstvenom stanju.

Također, dostupna su računala s pristupom na Internet uz podršku u korištenju pa i edukaciju kako ih koristiti, posebno za alate za online komunikaciju koji su danas sve nužniji.

S obzirom na epidemiološke uvjete, naglasak je na individualnom pristupu dok će sve grupne aktivnosti biti organizirane u manjim skupinama, poštujući mjere sprečavanja i suzbijanja širenja pandemije.

Comments are closed.