kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA JE SVJETSKA KAMPANJA KOJU OBILJEŽAVA PREKO 1.700 ORGANIZACIJA U PREKO 100 DRŽAVA.

Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska udruga „IZVOR“ s Pravnim fakultetom Osijek, Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Osijeka i Županijskim timom za prevenciju obiteljskog nasilja OBŽ organizira panel raspravu na temu provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Stupanjem na snagu, od 01. listopada 2018., Konvencija je postala dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske, po pravnoj snazi iznad zakona.

Panel rasprava se sastoji od kraćih pojedinačnih izlaganja predstavnika nadležnih institucija i organizacija civilnog društva te diskusije.  Održat će se dana 23. studenog 2018. u vijećnici Pravnog fakulteta u Osijeku, Radićeva 13. Za sudjelovanje na raspravi možete se prijaviti na kontakte udruge.

Zaključci panel rasprave će biti proslijeđeni relevantnim institucijama, predstavnicima vlasti.

Film ‘Vessel’ (Brod) prikazuje skupinu aktivistkinja, među kojima i Rebeccu Gomperts, nizozemsku liječnicu i osnivačicu „Žene na valovima“, organizaciju žena koje brodom plove svijetom i zagovaraju legalan, siguran i dostupan pobačaj i omogućavaju ženama pristup sigurnom pobačaju u zemljama u kojima je zakonom zabranjen.

“Kako stvoriti prostor gdje je jedino dopuštenje koje je ženi potrebno njezino vlastito dopuštenje?”

Rebecca Gomperts, Žene na valovima

Film će biti prikazan u kinu Uranija u Osijeku s početkom u 16 sati te će nakon prikazivanja uslijediti rasprava.

U raspravi nakon filma sudjeluju:
Bojana Genov, Ženska mreža Hrvatske
Marijana Bijelić, Centar za građansku hrabrost i Protagora
Dubravko Lepušić, Inicijativa liječnika za regulaciju priziva savjesti u medicini
Siniša Matković, specijalist za ginekologiju i porodništvo