Međunarodni dan mira – podrška izbjeglicama

Članice i volonterke Ženske udruge „IZVOR“ u izravnom kontaktu i razgovoru s izbjeglicama, koji u sve većem broju pristižu u Hrvatsku, pružaju podršku izbjeglicama u prihvatnom centru Opatovac (kod Tovarnika) te graničnom prijelazu s Mađarskom kod Baranjskog Petrovog sela.

Uz veliki broj žena i djece, mnogi od njih su mladi muškarci koji bježe iz područja zahvaćenog ratom već godinama. Oni odbijaju sudjelovati u daljnjem ubijanju i uništavanju te traže bolje uvjete za život drugdje. Time šalju značajnu mirovnu poruku. Stoga smo na Međunarodni dan mira (21. rujna) odlučili zajedno s njima poslati aktivističke poruke solidarnosti i zahtijevati otvorene granice u EU i slobodan prolaz do željene destinacije te smo to učinili na obje lokacije.

U prihvatilištu su im osigurane osnovne životne potrebe zahvaljujući organiziranoj potpori policije, Crvenog križa i mnogobrojnih volontera. U ovome trenutku, potrebne su im opće informacije. Gdje se nalaze? Kamo idu? Kada i na koji način? Mnogi od njih imaju obitelji u zemljama EU i imaju jasno odredište na koje žele doći bez daljnjeg zadržavanja. Izrazili su potrebu i za komunikacijom s članovima obitelji (dostupnost Interneta).

Najveći strah stvara im davanje otiska prsta prilikom registracije u Mađarskoj jer bi u slučaju odbijanja ulaska u zemlju u koju žele doći bili vraćeni u prvu zemlju gdje su registrirani te time trajno odvojeni od svoje obitelji. Aktivistice „IZVOR“-a ispratile su preko 1000 izbjeglica na granici 20. i 21. 09. uz ohrabrenja i poruke razumijevanja i solidarnosti koje su barem donekle umanjile njihove strahove.