Međunarodni dan starijih osoba

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba 1990., ističući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva. Prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj je 17.7% stanovništva starije od 65 godina. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba promiču se načela UN-a o skrbi za starije osobe, s naglaskom na promicanje kvalitete života i aktivnog zdravog starenja. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva. Zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta za zaštitu zdravlja cjelokupnog stanovništva.

U Hrvatskoj, a posebice u Osječko-baranjskoj županiji koja ima čak 22% starijeg stanovništva, starije osobe većinom su u nepovoljnom položaju, slabijeg imovinskog stanja i narušenog zdravlja. „IZVOR“ kao udruga djeluje punih 15 godina na pružanju integrativnih usluga i aktivnosti za starije i nemoćne, a s ciljem dostojanstvenog života u zajednici.

I ove godine obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba posjećujući zajedno s našim volonterima/kama starije osobe u zajednici, a posebno one teže pokretne kojima prijeti socijalna isključenost. OPG Cerenko donirao je jabuke koje su podijeljene kao znak pažnje. Također, posjetili smo i Maticu umirovljenika Tenja koja se redovno okuplja u Mjesnom odboru Tenja, a 30.09. su imali organizirani ples umirovljenika. Čestitke su izradili djeca predškolske dobi i udruga „Školarac“ iz Tenje.

berba

posjet-2