Međunarodni dan starijih osoba

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba 1990., ističući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva. Prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj je 17,7% stanovništva starije od 65 godina. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba promiču se načela UN-a o skrbi za starije osobe, s naglaskom na promicanje kvalitete života i aktivnog zdravog starenja. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva. Zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta za zaštitu zdravlja cjelokupnog stanovništva.

U Hrvatskoj, a posebice u Osječko-baranjskoj županiji koja ima čak 22% starijeg stanovništva, starije osobe većinom su u nepovoljnom položaju, slabijeg imovinskog stanja i narušenog zdravlja.

Udruga je ovlaštena za pružanje socijalnih usluga te osigurava pomoć u kući za starije i nemoćne osobe u zajednici, prema dostupnim financijskim sredstvima, a pri tome valorizirajući volonterski rad i zapošljavajući dugotrajno nezaposlene osobe, najčešće pripadnice i pripadnike marginaliziranih skupina, i time ublažava rizik od siromaštva i socijalnu isključenost stvaranjem poticajnog okruženja za pristup tržištu rada kroz socijalnu integraciju obiju skupina, valorizirajući njihove potencijale sa sveukupnim mogućnostima i ograničenjima zajednice i društva u cjelini, uključujući stanje ljudskih prava i izloženost diskriminaciji, unoseći sustavne kohezivne elemente koji potiču i osnažuju kapacitete na osobnoj razini i osiguravaju javni/opći interes. Ove aktivnosti financiraju se putem projekta “Razvoj usluga podrške za život u zajednici”. U 2018. godini projekt je podržao Grad Osijek s 10.000,00HRK i Osječko-baranjska županija s 4.000,00HRK. Više o projektu i drugim aktivnostima možete saznati ovdje.

Dana 01.10., obilježavajući Međunarodni dan starijih osoba, uz podršku naših volonterki, obišli smo naše korisnike i korisnice uz prigodne darove i čestitke koje su izradili učenici i učenice OŠ Tenja. Najljepše se zahvaljujemo OPG Cerenko i pekarskom obrtu Agita iz Tenje na višegodišnjoj podršci radu Udruge i donacijama kojima su uveličali ovaj dan.

Dana 02. listopada posjetili smo Udrugu umirovljenika u Tenji za vrijeme njihovog redovnog okupljanja.