Međunarodni dan starijih osoba

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba 1990., ističući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva. Prema popisu stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj je 17,7% stanovništva starije od 65 godina. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba promiču se načela UN-a o skrbi za starije osobe, s naglaskom na promicanje kvalitete života i aktivnog zdravog starenja. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva. Zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta za zaštitu zdravlja cjelokupnog stanovništva.

Ženska udruga je ovlaštena za pružanje socijalnih usluga te osigurava pomoć u kući za starije i nemoćne osobe u zajednici prema dostupnim sredstvima. Od lipnja 2019. provodi se projekt Podrška socijalnoj koheziji financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena” kojime se pruža pomoć u kući za preko 60 starijih osoba u Tenji, Osijeku i Sarvašu te je na tim poslovima zaposleno 9 žena.

Međunarodni dan starijih osoba obilježen je susretom s Maticom umirovljenika u Tenji kada im je i predstavljen projekt Razvoj mreže usluga za život u zajednici, koji će uskoro otpočeti s provedbom a  osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda namijenjena su za nastavak razvoja socijalnih usluga, a što uključuje i otvaranje dnevnog boravka u Tenji namijenjenog starijim osobama iz lokalne zajednice. Aktivnosti će se organizirati u dogovoru s korisnicima, a što je već započeto na ovome sastanku. Umirovljenici/ce, aktivni sudionici lokalne zajednice, rado su predlagali aktivnosti koje su im potrebne i koje žele da se odvijaju u dnevnom boravku.