Međunarodni dan žena

Povodom  Međunarodnog dana žena, Ženska mreža Hrvatske održala je protestnu akciju pod nazivom “Blagajnica hoće ići na more!”.

Žene su još jednom progovorile o svojim pravima i položaju žena koje zbog straha za egzistenciju moraju šutiti o lošem radnom odnosu na poslu, a od vladajućih su zatražile da donesu mjere koje bi trebale unaprijediti njihova prava.

Ovdje smo danas u počast ženama koje su dobile otkaz zbog dvije šnite pršuta, koje su pokrenule radne sporove jer su svoje plaće morale trošiti u trgovinama u kojima rade, a isto tako svih onih bezimenih žena, prodavačica, žena u uslužnim djelatnostima koje su svaki dan obespravljene na poslu, koje ne smiju ići na toalet, koje ne smiju koristiti pauze, koje pitaju kada će i koliko rađati, koje ne mogu koristiti slobodnu nedjelju – izjavila je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

More je za njih simbol vrhunskog luksuza. To naše more kojim se dičimo je za nekog drugog, a ne za hrvatske žene i radnice

Tražimo od Vlade RH donošenje zakona koji će štititi zviždačice i zviždače, provođenje redovnog financijskog nadzora nad poslovanjem korporacija, trgovačkih lanaca, posebno strateških tvrtki, jasnije istraživanje ograničavanja rada na određeno vrijeme i sustavnu kontrolu istog, obavezan roditeljski dopust za očeve u trajanju polovine ukupnog roditeljskog dopusta i očitovanje vlade o ovim zahtjevima.

Organizirana je i akcija pred bolnicom Sestara milosrdnica, s ciljem da se ukaže na uzurpaciju javnih ustanova od strane katoličke crkve i bliskih jpj udruga; s porukom: bolnice treba vratiti pacijentima i osoblju, one moraju biti prostor sigurnosti i mira, a ne vjerskog egzibicionizma, zlostavljanja žena i ugrožavanja njihovog teško stečenog prava da odlučju o vlastitom tijelu i životu.

Ženska udruga “IZVOR” aktivna je članica Ženske mreže Hrvatske.