Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan koji se 22. rujna svake godine obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U Hrvatskoj nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće se događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu, 21. rujna, je u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih održana konferencija „Možemo zajedno“ – međuresorna suradnja u suzbijanju nasilja na kojoj sudionici upozorili kako je važno podizati svijest kod žrtava da prijavljuju nasilje ali i kod drugih građana da nasilje niti smiju provoditi niti će se tolerirati. Na konferenciji je sudjelovala i predstavnica Ženske udruge „IZVOR“.

Tim povodom smo 21. rujna predstavili 16-godišnji rad udruge u emisiji „Zašto smo zajedno“ emitiranoj na HRT2 28. rujna.  Emisiju možete poslušati na poveznici: http://radio.hrt.hr/aod/zasto-smo-zajedno/176932/

Volonterke udruge organizirale su  i održale dvije radionice, 23. i 26. rujna., s ciljem okupljanja žena iz zajednice, posebice žrtava obiteljskog nasilja, njihovog druženja, povećanja samopouzdanja, i učenja novih tehnika rada sa svakodnevnim materijalima u kreativne svrhe.

Podsjećamo na zaključke javne rasprave “Zajedno u sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”, održane 25. 11. 2015. Zaključci s javne rasprave 25.11