Tijekom aktualnih mjera prevencije zaraze koronavirusom, psihološka dobrobit i fizička sigurnost posebno su ugroženi kod marginaliziranih i ranjivih skupina. Među njima, postoji opasnost od velike ugroze dobrobiti i života žrtava obiteljskog nasilja. U zemljama u kojima su na snazi mjere izolacije i ograničenja kretanja zbog koronavirusa, zabilježen je drastičan porast prijava obiteljskog nasilja (varijacija od 20 do 40%) te okrutni slučajevi femicida. Zbog navedenih mjera, žene i djeca su trenutno prisilno zatvoreni s počiniteljima nasilja, a mnogima je onemogućen pristup adekvatnoj pomoći. Određene metode i rituali poput povremenog izlaska iz obiteljskog doma, na posao, u školu ili u kupnju, kojima su žrtve nasilja do sada pokušale olakšati svoj svakodnevni život, trenutno su nedostupni. Uz to, mnoge žrtve se pribojavaju uspostaviti kontakt s pružateljima pomoći, zbog opasnosti da će ih počinitelj čuti ili vidjeti.

Rad savjetovališta udruge otvoreno je za direktan rad sa strankama prema radnom vremenu. Radi zaštite zdravlja molimo korisnike da poštuju Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o sprečavanju i suzbijanju epidemije COVID-19. Kada je nužan osobni dolazak u savjetovalište, potrebno je najaviti dolazak tj. dogovoriti termin, a pri dolasku obavezno koristiti osobna zaštitna sredstva te koristiti  dezinfekcijska sredstva pri ulasku u prostorije.

Dostupna su elektronička sredstva komunikacije na daljinu:

Također, nastavlja se pružanje usluga pomoći u kući za starije i nemoćne osobe uz poštivanje svih mjera zaštite.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izdalo je letak koji možete preuzeti na linku: Uputa za posjetitelje institucija socijalne skrbi