Podrška žrtvama obiteljskog nasilja za vrijeme Covid-19 pandemije

Tijekom aktualnih mjera prevencije zaraze koronavirusom, psihološka dobrobit i fizička sigurnost posebno su ugroženi kod marginaliziranih i ranjivih skupina. Među njima, postoji opasnost od velike ugroze dobrobiti i života žrtava obiteljskog nasilja. U zemljama u kojima su na snazi mjere izolacije i ograničenja kretanja zbog koronavirusa, zabilježen je drastičan porast prijava obiteljskog nasilja (varijacija od 20 do 40%) te okrutni slučajevi femicida. Zbog navedenih mjera, žene i djeca su trenutno prisilno zatvoreni s počiniteljima nasilja, a mnogima je onemogućen pristup adekvatnoj pomoći. Određene metode i rituali poput povremenog izlaska iz obiteljskog doma, na posao, u školu ili u kupnju, kojima su žrtve nasilja do sada pokušale olakšati svoj svakodnevni život, trenutno su nedostupni. Uz to, mnoge žrtve se pribojavaju uspostaviti kontakt s pružateljima pomoći, zbog opasnosti da će ih počinitelj čuti ili vidjeti.

Iako je Udruga „IZVOR“ privremeno obustavila izravan fizički kontakt i rad s korisnicima/cama, za vrijeme pandemije koronavirusom,podršku žrtvama obiteljskog nasilja pružamo putem:

  • SOS telefona, u sklopu Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja (0800 200 151)
  • Skypea (skype ime: zenskaudrugaizvor), porukom (ako ne možete voditi razgovor) ili pozivom
  • E-mailom (zenska.udruga.izvor@gmail.com).

Navedeni kanali komunikacije aktivni su od ponedjeljka do petka između 9 i 15 sati.

Preporuke za prijatelje/obitelj žrtava obiteljskog nasilja za vrijeme Covid-19 pandemije:

  • Ako poznajete osobu koja je žrtva obiteljskog nasilja ili je u riziku od istog, pokušajte uspostaviti diskretnu komunikaciju s njom putem društvenih mreža, kako biste provjerili i pratili njezinu situaciju.
  • Pritom se nemojte referirati na njezinog partnera tj. počinitelja, ako niste sigurni da je taj komunikacijski kanal zaštićen i dostupan samo žrtvi.
  • Većini žrtava obiteljskog nasilja u najvećoj mjeri potrebna je vaša emocionalna podrška. Saslušajte ih bez osude i uvažite njihove osjećaje. Tako ćete umanjiti njihovu izoliranost.
  • Uputite ih na mogućnost kontaktiranja Savjetovališta za žrtve nasilja, telefonski ili online (skype i e-mail).
  • Ako dobijete informaciju o neposrednoj životnoj ugrozi žrtve obiteljskog nasilja te ozbiljnim pretrpljenim ozljedama, kontaktirajte nadležnu policijsku upravu te pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Comments are closed.