Pomoć u kući

Počevši od 01. listopada 2019., Udruga Izvor aktivno pruža usluge „Pomoći u kući“, osobama starije životne dobi i osobama ograničene pokretljivosti, u obavljanju svakodnevnih životnih zadataka te u svrhu ostvarivanja socijalne uključenosti. Pružanje pomoći ovog tipa ima pozitivan učinak na subjektivnu dobrobit i dostojanstveno življenje pojedinaca.

Sukladno preporukama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (od 18. ožujka 2020.), u svrhu sprječavanja trenutne epidemije bolesti Covid-19, izvršena je prilagodba u pružanju ove socijalne usluge te je osigurana kontinuirana „nužna skrb“ o korisnicima. Pritom, osigurani su:

• Upoznatost korisnika, kao i izvršitelja usluga, s relevantnim informacijama i preporukama za očuvanje zdravlja, pismenim i usmenim putem.
  • Pristup osnovnim sredstvima zaštite i dezinfekcijskim sredstvima za održavanje higijene ruku i površina unutar doma, korisnicima i izvršiteljima usluga.
  • Dostava osnovnih namirnica, lijekova i ostalih neophodnih sredstava bez ulaska u dom korisnika tj. uz poštivanje propisane fizičke distance i mjera zaštite.
  • Reducirana je razina potpune socijalne izoliranosti, putem redovne telefonske komunikacije s korisnicima, na temelju koje se vrši praćenje njihovih osnovnih potreba.

Potrebno je naglasiti  kako je trenutna situacija u kojoj su upravo ranjive društvene skupine u opasnosti od još nepovoljnijeg položaja i uskrate namirenja osnovnih životnih potreba, značajan indikator važnosti provedbe ove usluge, kao i sličnih programa pomoći i podrške u budućnosti.

Usluge pomoći u kući vrše se putem projekta Podrška socijalnoj koheziji, financiranom iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Više o projektu na poveznici: http://www.zenska-udruga-izvor.hr/zazeli-progam-zaposljavanja-zena/