RAZVOJ USLUGA PODRŠKE ZA ŽIVOT U ZAJEDNICI

Vrijeme provedbe: 01. siječnja – 31. prosinca

Donator:

Grad Osijek (10.000,00 HRK u 2018.)

Osječko-baranjska županija (4.000,00 HRK u 2018.)

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (01.11.2016.-30.10.2017.)

Cilj ovog projekta je razvoj izvaninstitucionalnih usluga  usmjerenih zaštiti interesa i prevenciji socijalne isključenosti starijih osoba na području Osječko-baranjske županije.

Aktivnosti:

Projekt je usmjeren na prevenciju socijalne isključenosti starijih i nemoćnih osoba kroz razvoj usluga podrške za život u zajednici kao humanog, dostojanstvenog i održivog modela oslonjenog na lokalna partnerstva.

Organiziramo usluge informiranja, savjetovanja i pravne pomoći, prioritetno imovinskih-pravnih odnosa, nasljeđivanja, obiteljsko-pravne zaštite, socijalnih prava s ciljem unapređivanja dostupnost usluga informiranja, savjetovanja i zaštite prava i interesa za starije i nemoćne osobe na području grada Osijeka –naselja Tenja, Sarvaš i Klisa.

Kako bismo osigurali kontinuiranu provedbu usluga pomoći u kući i dvoru za starije i nemoćne osobe slabog imovnog i zdravstvenog stanja u Tenji te promicali njihov razvoj u ruralnim sredinama iz okruženje kroz program zapošljavamo 2-3 dugotrajno nezaposlene osobe na tim poslovima: pripremanja hrane, čišćenje kuće, pratnja i odlazak u nabavku namirnica i lijekova, košnja trave na dvoru i ispred kuće, cijepanje drva, čišćenje snijega i sl. Prema općim standardima 1 zaposlena osoba s punim radnim vremenom može pružiti usluge za 8 -10 korisnika, uzimajući raspored 2x tjedno po 2 sata, po jednom korisniku. Zapošljavanja vršimo prema dostupnim financijskim sredstvima.

U suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku organiziramo tečaj engleskog jezika za umirovljenike/ce.

Putem volonterskog programa organiziramo obilazak starijih i nemoćnih osoba iz 3 zajednice, obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba (01.10.), međunarodnog dana volontera…

Letak Pomoc u kuci

Popis domova za starije i nemoćne OBŽ i VSŽ