Tečaj engleskog jezika za osobe s treće životne dobi

Ženska udruga “IZVOR” kontinuirano provodi tečaj engleskog jezika od 2013. godine. Tečaj je za sve polaznike/ce u potpunosti besplatan budući se financira putem projekata.

Tečaj namijenjen osobama s napunjenih 65 godina provodi se putem projekta Širenje mreža socijalnih usluga za život u zajednici financiranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Više o projektu ovdje.

Tečaj je organiziran prema stupnjevima CEFR (Europski referentni okvir za jezike) i održava se u poslijepodnevnim satima, jednom tjedno u trajanju od dva školska sata. Planirani početak provedbe je 15. rujna, a tečaj će se provoditi jednom tjednu u trajanju od 2 školska sata u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku koja ustupa prostor. Grupe se organiziraju prema stupnjevima znanja koji se odabiru prilikom prijave, a ovismo o interesu.

Cilj tečaja je osposobiti polaznike/ce za komunikaciju na engleskom jeziku sukladno odabranom stupnju znanja te omogućiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Poznavanje ovog svjetskog jezika jedna je od vještina potrebnih kako bi se živjelo u korak s vremenom, što će polaznici/ce savladati radom u malim grupama, u interaktivnom okruženju, s naglašenim individualnim pristupom i poštujući sve epidemiološke mjere zaštite.

Molimo sve zainteresirane da se prijave najkasnije do 03. rujna 2021. budući je broj mjesta ograničen. Po okončanju roka za prijavu, bit će oformljene grupe prema interesu (stupnjevima) te će primljeni polaznici biti kontaktirani.

Prijavni obrazac u Word-u možete preuzeti putem poveznice: PRIJAVNICA. Te ga ispunjenog u Wordu-u proslijediti na email udruge: zenska.udruga.izvor@gmail.com, ili na adresu Vladka Mačeka 20, 31207 Tenja. Možete se prijaviti i putem online obrasca na poveznici: ONLINE PRIJAVA.

Dodatne informacije na telefon 031 290 433 svakim radnim danom od 12 do 14 sati.

STUPNJEVI CEFR

A1  (beginner – pripremni stupanj): Može razumjeti i koristiti poznate svakodnevne izraze i vrlo jednostavne fraze koje se odnose na zadovoljavanje konkretnih potreba. Može predstaviti sebe i druge te postavljati i odgovarati na pitanja o sebi i drugima, kao npr. o tome gdje živi, o osobama koje poznaje i o stvarima koje posjeduje. Može voditi jednostavan razgovor pod uvjetom da sugovornik govori polako i razgovijetno te da je spreman pomoći.

A2 (elementary-temeljni stupanj): Može razumjeti izolirane rečenice i često korištene riječi iz područja od neposrednog osobnog interesa (npr. jednostavne podatke o sebi i obitelji, informacije vezane za kupovanje, neposrednu, okolinu, posao). Može komunicirati u jednostavnim i uobičajenim situacijama koje zahtijevaju jednostavnu i neposrednu razmjenu informacija o poznatim temama i aktivnostima. Može jednostavno opisati aspekte svojega obrazovanja, neposrednu okolinu te sadržaje iz područja zadovoljavanja neposrednih potreba.

B1 (pre-intermediate – prijelazni stupanj): Može razumjeti glavne misli jasnog, standardnog razgovora na poznate teme s kojima se redovito susreće na poslu, u školi, u slobodno vrijeme, itd. Može se snalaziti u većini situacija koje se mogu pojaviti tijekom putovanja kroz područje na kojem se taj jezik govori. Može proizvesti jednostavan vezani tekst na poznatu temu ili temu od osobnog interesa. Može opisati doživljaje i događaje, svoje snove, nade i težnje te ukratko obrazložiti i objasniti svoja stajališta i planove.

B2 (intermediate – samostalni stupanj): Može razumjeti složene, duže tekstove iz različitih područja i prepoznati implicitna značenja. Može se izražavati tečno i neusiljeno bez jako očitog traženja odgovarajućih izraza. Može fleksibilno i učinkovito koristiti jezik u društvenim, akademskim i poslovnim situacijama. Može proizvesti jasan, dobro strukturiran i detaljan tekst pokazujući da se uspješno služi jezičnim obrascima, konektorima i kohezivnim sredstvima.

Više pojašnjenja i testovi za provjeru znanja: