16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – Oslobođenje žena: feministički tekstovi 1964 – 1975

Čitanka Oslobođenje žena: feministički tekstovi 1964 – 1975 sastoji se od 100  prijevoda  izabranih tekstova, koje potpisuje 55 autorica s anglofonog govornog područja. Tekstovi su pisani jednostavnim i razumljivim jezikom i prezentiraju životno iskustvo. Period šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća je vrijeme burnih društveno-političkih promjena i djelovanja različitih pokreta poput, antiratnih, ženskih, zelenih i sl. U jeku ovih previranja, koja su u najvećoj mjeri obuhvaćala Sjedinjene Američke Države, nastao je i pokret za oslobođenje žena. Kreiran je prostor u kome su feministkinje mogle privatni teror muškaraca iznijeti u javnu sferu. Žene su se okupljale same, pričale o sebi i prepoznavale probleme iz intimnog života kao zajedničke i političke, a ne kao privatne. One su zaslužne što je pobačaj prestao biti kazneno djelo’73. godine u Americi. One su prve otvorile krizne centre za žene žrtve silovanja, SOS telefone što je posljedično doprinijelo i ogromnom pomaku u zaštiti žena žrtava silovanja u ratu na nivou međunarodnog humanitarnog prava. Organizirale su ženske marševe, organizirale su i lezbijske marševe jer se pokazalo da su unutar homoseksualne zajednice muškarci ti koji dominiraju nad lezbijkama.

Miloš Urošević, aktivist Žena u crnom iz Beograda i Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra iz Beograda uredili su nedavno objavljenu knjigu “Oslobođenje žena: feministički tekstovi (1964-1975). Tekstovi koji su obuhvaćeni ovom čitankom su ujedno oni koji među prvima problematiziraju određene teme koje su u tom povijesnom trenutku bile važne. Osnovna namjera čitanke je da se prikaže odnos pokreta za oslobođenje žena prema drugim društvenim pokretima tog vremena, ali i da se ukaže na točke promišljanja unutar samog ženskog pokreta. Čitanka je istovremeno doprinos “njenoj” povijesti (HERstory),jer je povijest ostala prazna i prešućena za jednu polovicu čovječanstva.

u sklopu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, 04.12. s početkom u 15,00 sati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku zbirku feminističkih tekstova će predstavit Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra iz Beograda i  Miloš Urošević  iz Žena u crnom iz Beograda.

 https://womenngo.org.rs/images/publikacije/Feministicka_citanka.pdf

Comments are closed.