Međunarodni dan žena

Ženska udruga “IZVOR” iz Tenje kao članica Ženske mreže Hrvatske sudjeluje na protestnoj akciji povodom Međunarodnog dana žena, 08. ožujka.

„ŽENAMA JE DOSTA!“, središnja je poruka ovogodišnje protestne povorke, kojoj će se pridružiti žene, članice ženskih organizacija širom Hrvatske. Ženama je dosta političke podzastupljenosti i izigravanja važećih zakona. Dosta nam je istjerivanja s tržišta rada, nezaposlenosti, neplaćenog, potplaćenog ili manje plaćenog rada i tjeranja natrag u privatnu sferu. Ženama je dosta prebacivanja tereta za obitelj i odgoj djece isključivo na leđa žena, bez društvenih servisa. Dosta nam je prijetnji da će nam smanjiti stečena prava koja štite naše seksualno i reproduktivno zdravlje i oduzeti kontrolu i pravo odlučivanja o vlastitom tijelu! Ženama je dosta partnerskog i drugih oblika nasilja kojima smo izložene svakodnevno.Ženama je dosta toga da se nas kažnjava za nasilje koje smo preživjele. Ženama je dosta zato što država ne poduzima ništa da spriječi femicid.

Zahtijevamo primjenu zakona te nacionalnih i međunarodnih dokumenata i mehanizama kojima se osigurava provedba ustavnog načela ravnopravnosti spolova i ostvarenje ženskih ljudskih prava.

Protest započinje u utorak, 8.3. u 11,00 sati, okupljanjem na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, odakle ćemo krenuti Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga b. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem ćemo u 12,00 sati održati program i izraziti svoje nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu. Svoje zahtjeve ćemo predati Vladi.

Pozivamo građanke i građane, predstavnice i predstavnike državnih tijela i institucija, organizacija civilnog društva, političkih stranaka i sindikata koje/i su zabrinuti zbog urušavanja ženskih prava i ugrožavanja osnovnih društvenih vrijednosti u Hrvatskoj da nam se pridruže!

 

Izjava Ženske mreže Hrvatske o odbijanju Vlade da sasluša Zahtjeve povodom Međunarodnog dana žena:

Ženska mreža Hrvatske kao i svake godine do sada pripremila je zahtjeve Vladi koji se tiču zaštite ljudskih prava žena. Suprotno praksi svih dosadašnjih saziva Vlade da bar na taj dan saslušaju žene, ova Vlada odbila je bilo kakvu komunikaciju s prosvjednicama.

Takvo ponašanje samo potvrđuje političke najave udara na ženska prava i civilno društvo općenito te strahove da će žene zaštitu svojih prava morati potražiti na međunarodnim pravnim i političkim institucijama.

Podsjećamo da je jedan od prvih zaključaka i preporuka UN Odbora za praćenje provedbe Konvencije o eliminacije svih oblika diskriminacije žena osiguravanje ustavnog i zakonodavnog okvira za zaštitu prava žena te funkcioniranje sekularne države. To je također jedno od pet ključnih područja zabrinutosti koje smo istakle u svojim zahtjevima Vladi.

Zahtjevi ŽMH 8.mart16

 

Comments are closed.